Sampo voiton verran fiksumpi Lumon thrillerissä, 2-3 (20–25, 25–22, 22–25, 25–15, 9-15)

Lentopallon Mestaruusliigassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Savolaisten lentopalloylpeys Sampo kohtasi vantaalaiskorsolaisen kauden yllättäjän Vantaa Ducksin lauantaina 14.1.2017 Vantaan Korson Lumo-hallissa. Erävoittoja tuli vuorotellen, mutta voiton kannalta vieraat voittivat ratkaisevan viidennen erän. Otteluisäntänä olivat Rakennusliike Tuovinen Oy ja Kouvolan Betoni Oy. Rakentavasti joukkueet olivat liikkeellä ja kumpikin pelasi fiksua lentopalloa. Betoninen torjuntapeli oli tänään erityisesti Szabon heiniä neljällä torjunnalla. Sampo Volley vetää hyvin faneja myös pääkaupunkiseudulta ja iloinen savon murteen solina kaikui kuuluisilta lauteilta. Katsojia tänään yhteensä 558 silmäparia. Hiihtoon erikoistuneella päävalmentajalla Jukka Tuovisella oli voiton jälkeen nautinnollinen hymy naamalla. Hymyä levensi myös lehdistötilaisuudesta saatu kylpyankka Savon poreammepitoisiin nautintoihin.

Ducks vs. Raadik eteni ensimmäisessä erässä Andrusin tahdilla. Hänen ässänsä jälkeen päävalmentaja Tuominen otti ensimmäisen aikalisänsä.  Koko Sampo pääsi peliin ja peli pian 4 – 10. Sampo pelasi virheettömästi fiksua lentopalloa. Ankoilla erän alkuun tuli jopa kolme syöttövirhettä peräkkäin. Ankkojen torjunnan verkkovirheen jälkeen Tuominen otti jo toisen aikalisänsä. Toni Kankaanpään lyötyä nelospaikalta leveäksi tekniselle aikalisälle mentiin tekniselle aikalisälle. Fiksua lentopallo oli tähän mennessä esittänyt vakuuttavasti esiintynyt Sampo Volley. Päävalmentaja Tuominenkin sai erässä varoituksen. Sitten alkoi myös vaihtolaikka käymään tilanteessa 10 – 19. Kattelus tuli Kankaanpään tilalle ja pian myös tuplavaihdolla Laakso ja Külaots sisään. Sitten alkoi nousu ja Tuovinen otti aikalisän tilanteessa 16 – 21. Miro Määttänen veti sen jälkeen ässän. Erän lopussa nähtiin myös Kalle Katteluksen ensimmäinen hyökkäyspiste Mestaruusliigassa. Erä lopulta Sampolle 20 – 25.

Toiseen erään ankat lähtivät Laakso passarina ja Külaots hakkurina. Peli oli tasaista ja erän alun hahmo oli juurikin Külaots. Ankkojen vastaanotto parani ja Laakso – Nurminen akseli pääsi myös vauhtiin ja tekniselle mentiin tilanteessa 14 – 12. Miro Määttäsen ässän jälkeen Tuovinen oli pakotettu ottamaan aikalisän tilanteessa 15 – 12. Tuovinen otti aikalisän katkaistakseen Kankaanpään syöttövuoron tilanteessa 20 – 17. Sampon erilaisilla virheillä nopeasti Ducksin eräpallotilanteeseen 24 – 22. Penttisen ässän jälkeen Tuominen otti aikalisän tilanteessa 24 – 22. Toni Kankaanpää hoiti nelospaikalta hienosti erän ankoille 25 – 22. Sampo kävi kuumana vihellyksen jälkeen ja vain kuusi pelaajaa meni törisemään Keijo Yli-Kivistön kanssa. Sampon suurin ongelma toisessa erässä olivat monet virheet, kun taas ankat pelasivat fiksua lentopalloa.

Kolmannessa erässä Ducksin fiksu lentopallo jatkui ja Sampo otti ensimmäisen aikalisänsä Miro Määttäsen ässäsyötön jälkeen tilanteessa 9 – 6. Aikalisän jälkeen sampolaiset aloittivat myös fiksun pelaamisen ja tilanteessa 10 – 10 ottivat ankat aikalisän. Tekniselle mentiin Lassi Nurmisen lyötyä paterin naapurin vitosnurkkaan tilanteessa 14 – 13. Kahden ankkahyökkäysvirheen jälkeen Tuominen otti aikalisän tilanteessa 17 – 18. Erä on tähän asti ollut koko ajan ankkojen hallussa. Kankaanpää tasoittaa heti aikalisän jälkeen. Määttäsen nelospaikan pommilla ankat kaventavat vielä tilanteeksi 22 – 23. Kankaanpää nelospaikan pommi osuu verkkonauhaan ja ponnahtaa siitä leveäksi ja erä vieraille lukemin 22 – 25.

ZZ Topin rynkytyksen tauottua saatiin neljäs erä käyntiin. Alpár Szabon tuulikaappikopin jälkeen Tuovinen otti aikalisän tilanteessa 4 – 1. Määttäsen Marko tuli neljänteen erään liberoksi. Penttinen vaihtui Keeliin tilanteessa 6 – 2. Miro Määttäsen otettua fiksusti pisteen Sampon torjunnan pikkurillin reunasta päävalmentaja Tuovinen kutsui joukkonsa kasaan ankkojen johtaessa fiksusti 8 – 2. Raadik viimeinkin saa Szabon syöttöputken poikki aikalisän jälkeen. Ville Heiskasen fiksulla peipillä ykköskulmaan Sampo kaventaa tilanteeksi 9 – 5. Ankkojen vastaanotto hiukan hajosi ja Tuominen kutsui ankkaparven puhutteluunsa tilanteessa 10 – 7. Raadikin lyötyä pitkäksi mentiin tekniselle tilanteessa 14 – 9. Kaatrasalo vetää suksen teknisen jälkeen ja ankat jo 15 – 9 johtoon. Pitkäsen tultua kentälle Väliahon tilalle hän torjuu heti Nurmisen. Ankkojen fiksuus ratkaisi erän niinkin helposti kotijoukkueelle kuin 25 – 15.

Viides erä alkoi ankkojen tahdissa, mutta Sampo Volley sai nopeasti juonesta kiinni ja Tuominen otti ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 4 – 6. Sen jälkeen Külaots jää torjuntaan ja tilanne jo 4 – 7. Sampo torjui fiksusti Määttäsen ja tilanteeksi 5 – 9. Külaotsin lyötyä suksen, niin Tuominen otti aikalisän tilanteessa 5 – 10. Aikalisän jälkeen kotijoukkueen tuplavaihto, mutta mikään ei auttanut. Sampo otti fiksusti kuskin paikan ja kuittasi voiton erin 2 – 3. Viides erä Sampo Volleylle lukemin 9 – 15.

Otteluisännät Rakennusliike Tuovinen Oy ja Kouvolan Betoni Oy palkitsivat Vantaa Ducksista Miro Määttäsen ja Sampo Volleysta Andrus Raadikin.

Hakkuri Karl Külaots, Vantaa Ducks

”Hyvin väännettiin ja minulle sanottiin, että mene ja näytä ”munaa”. Täytyi tänään tuulettaakin onnistumisiaan oikein kunnolla. Jobun kanssa yhteys toimii ja peli kulki tänään välillä ihan hyvin. Antin ja minun täytyy kuitenkin nostaa tasoamme. Tasainen vääntö oli, mutta notkahdettiin viidennessä”.

Päävalmentaja Ismo Tuominen, Vantaa Ducks

”Kyllä haastettiin, mutta olisin suonut pojille kunnon palkinnon eli voiton. Piste ei tavallaan tyydytä. Olo oli välillä kuin naistentansseissa. Joel Laakso on mennyt tällä kaudella eteenpäin ja pelaa fiksusti palloja hyökkääjille. Marko pelasi liberona hyvin. Meillä ei juuri tällä hetkellä ole hautakiveen hakattua kuusikkoa. Vallin on pelannut hyvin harjoituksissa ja aloitti senkin takia tänään kuusikossa”.

Hakkuri Eetu Häyrinen, Sampo Volley

”Ei oltu tänään niin fiksuja, 14 hyökkäysvirhettä. Viides erän kuitenkin käännettiin. Oltiin pulassa, kun Ducks syötti niin hyvin. Ankat on hyvin pelannut tällä kaudella ja oli tänäänkin inhottava vastus”.

Päävalmentaja Jukka Tuovinen

”Aaltoileva peli. Ducks pelasi tänään hyvin ja nimenomaan omien suoritustensa ansiosta. Ensimmäinen erä tuli meille liian helposti. Fokus karkasi meille oudosti hävityissä erissä. Meille ei ole tyypillistä, että tehtiin 14 hyökkäysvirhettä. Syöttö meillä toimi hyvin. Taistelupeli ja kaveri veti hyvin meidän torjunnan latvoista. Viides erä tuli meille vahvalla pelillämme”.