Enska Mäntylä – yrittäjyyttä ja tekemistä koko elämä

Enska Mäntylä – yrittäjyyttä ja tekemistä koko elämä

”Faija laittoi tyynyn Mersu-kuorma-auton kuskin paikalle, että kymmenvuotiaana näkisin paremmin ohjata.” Forssan Tammelassa syntyneen isä Klausin yrittäjyyden kautta Enska Mäntylä kasvoi kuorma-autojen ja maansiirtokoneiden maailmaan. Siihen maailman aikaan puskutraktoreita sanottiin tankeiksi. Niitä tehtiin samoissa tehtaissa, missä oli aiemmin tehty panssarivaunuja.

Savolaisen Jussilta sain Mäntylä-yhtiöiden vetäjän Enskan puhelinnumeron ja alustavan luvan haastatteluun. Me tulemme taas teemassamme olemme jo kertoneet Sami Vanteen, Tommi Valtosen, Henna Korhosen ja Anssi Mattilan yrittäjätarinat. Tiesin kokemuksesta, että haastattelussa saattaa vierähtää aikaa. Soittaessani Enskalle sanoin, että varaa tunti, niin ehditään kunnolla jutella. Kiireinen yrittäjä hiukan ihmetteli tunnin kestoista haastattelua ja sen pituutta. Sovittuna aikana maaliskuisena maanantaina kävelin käytävää pitkin Tuusulan Högbergintien toimistolla kulmahuoneeseen. Luottamusta herättävä yrittäjä paiskasi kättä ja tarjosi kahvia. Näin pääsimme mukavasti jutustelun alkuun. Ja menihän siinä lopulta puolitoista tuntia, kun oikein innostuttiin. Tarinaa olisi riittänyt, sillä niin mielenkiintoinen on Mäntylä-yhtiöissä elämäntyönsä tehneet yrittäjän tarina.

Sattuma ja sattumiin liittyneet valinnat vievät meidän ihmisten elämää eteenpäin ns. käännekohdissa. _ Pitää antaa hyville asioille mahdollisuus tapahtua, korosti työpöytänsä takana istunut yrittäjä Mäntylä minulle. 12-vuotiaana Enska tutustui luokkakaverin kautta häntä vanhempaan amerikkalaiseen Allen Worliniin, papin poikaan, joka oli stipendiaattina yliopistossa opiskelemassa Helsingissä. Allen kärsi lievästi Suomen asuinpaikkansa ahtaudesta ja Enskan kodissa taas oli runsaasti tilaa, joten Allen muutti sinne toiseksi asukiksi Enskan tilavaan huoneeseen.

13-vuotiaana tuleva yrittäjä liittyi Suomi-Amerikka seuraan. Seuran jäsenet saivat lentoliput jopa 50 prosenttia halvemmalla. Tavoitteena oli lähteä Allenia tapaamaan Amerikkaan farmille, jossa hän osa-aikatyöskenteli opiskelujensa ohella. Koska farmi sijaitsi Pohjois-Chicagossa Libertyvillessä. Suomalainen yrittäjähenkinen Enska sopeutui farmin töihin hyvin ja hän vietti nuoruudessaan useita puolen vuoden jaksoja Allenin serkun Johnin isän manegeroimalla farmilla. John Worlinin kanssa Enska tuli hyvin juttuun. Enska laittoi ”räkää nyrkkiin” ja tarttui toimeen kuin toimeen. John Worlinin mielestä Enska vastasi kymmentä työmiestä. Yllätys oli farmilla suuri, kun Enska oli kaikkein koneiden kanssa jo 14-vuotiaana sinut. Kun teet työsi hyvin, niin pärjäät farmin hommissa kuin hommissa. Pitkää päivää sai tehdä, mutta se antoi oppeja tuleville vuosilla.

Bruce Norris oli farmin omistaja ja omisti mm. tuolloin Detroit Red Wingsin jääkiekkoseuran. Brucen veli on yksi NHL:n perustajista ja hänen siskonsa oli osaomistaja noina aikoina Chicago Black Hawksissa. Enska oli kotiotteluissa katsomossa omistajaetuihin kuulavalla vapaalipuilla. Yksi ikimuistoisimmista kokemuksista oli, kun Enska sai 16-vuotiaana ajaa purkkatehdas Wrigleyn omistajan auton Chigagosta Floridaan West Palm Beachille. Harva sen ikäinen suomalainen oli saanut nauttia West Palm Beachin hotellin luxus-palvelusta.  Norris Trophy jaetaan edelleen NHL:ssä. Norris-divisioona löytyi aikanaan NHL:stä.

Maailmaa on Enska Mäntylä työuransa nähnyt työkeikoillaan mm. Egyptiin, Afrikkaan, Meksikoon ja Eurooppaan. Paljon hän on tehnyt ajokeikkoja myös Neuvostoliittoon ja Venäjälle. Edessäni istui maailmankansalainen.

Välillä keskustelumme poukkoilee jätehuollon ja kiertotalouden kysymyksiin. Osana yritystoimintaa ovat jo isän peruina tulleet kaatopaikan rakentamiset ja pyörittämiset. Nimet Huopalahti, Seutula, Ämmässuo vilisevät keskustelussa. Yhteiskunnan muuttuessa on yritystoiminnan suunnittelu koko ajan muuttunut haastavammaksi. Poliittisen päättäjät vaihtuvat neljän vuoden välein. Koneistoa on viritettävä koko ajan. Säännöt muuttuvat. Punainen lanka on kuitenkin aina löydettävä, että yritykset kasvavat, kannattavat ja työllistävät ammattitaitoista työvoimaa. – Ihmisille on maksettava suoritteen mukaista palkkaa tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti, toteaa Enska vastuullisena yrittäjänä. Isän periaate oli jo, että hommista on kannettava vastuu ja ne on tehtävä, niin kuin on luvattu. – Isän kanta oli, että omien hautajaisten tai häiden takia voi olla töistä poissa.

Enska on syntyperäinen helsinkiläinen, joka on asunut Kontulassa, Vuosaaressa, Järvenpäässä, Sipoossa Granön saaressa, jossa nuoremmat lapset ovat syntyneet ja nyt hän asuu Sipoossa Gumbostrandissa. Yrityksen toimitilat olivat aikaisemmin Pohjois-Helsingissä Tattarisuolla, mutta pitkään on oltu jo Tuusulassa Maantiekylässä Högbergintiellä.

Tuomarilegenda Jarmo Salonen houkutteli Enskan lentopallon tuomaritoimintaan. – Tykkäsin kovasti. Siihen aikaan oli kovia pelejä täällä Keski-Uudellamaalla. KPK vastaan LePaKe, Blues Volley tai Koskenmäen Kisailijat. Tunteet kävivät välillä pelaajilla kuumina.

Enska aloitti pelaamisen Jokivarren Jyskeessä. LePaKeessa, Järvenpäässä. – Muistan Tuomisen veljekset Jussin, Tapion ja Matin. Tapion tytär Tuuli pelaa tällä hetkellä LP Viestissä ja on Blues Volleyn kasvatti. LePaKe on lyhennys Järvenpään LentoPallokerhosta. Enska innostuu muistelemaan myös biitsiturnauksia, joita hän kävi pelaamassa Tuomisen Jussin kanssa Hankoa myöten.

Välillä keskustelu kääntyy Kontulan jalkapalloon ja Antti Muuriseen. Kuinka lähellä lopulta kontulalaisilla nousu oli liigaan. Oli käsin kosketeltavaa, kun ei ollut kyse ostoporukasta vaan kotiseutu ja sen asukkaan puhalsivat yhteen hiileen. Enskalla on kokemusta myös Mestiksestä, kun hän managerina pyöritti Keravalla HCK:ta 2010-luvun alkupuolella. Se oli raskasta aikaa, kun taloudelliset haasteet olivat kovia ja vastuu piti kantaa. että kausi saatiin kunnialla päätökseen. Jatkoaika.comissa Enska pohti HCK:n tulevaisuutta seuraavasti: – ”Mieluiten näen HCK:n uusimaalaisen jääkiekkoilun edustusjoukkueena. Maalina ja ponnahduslautana alueen junioreille. Meillä on paljon tekemistä, esimerkiksi alueellisessa yhteistyössä, jotta saataisiin alueelle riittävän laadukas Mestis-seura.”

Kuljetusliike Mäntylä E&E:n kirjaimet tarkoittavat veljeksiä Erkkiä ja Enskaa. Nykyisin Erkin poika Emil on Enskan kaverina. Isä Klaus perusti1950-luvulla yrityksen. Kuljetusliike Mäntylä on alansa edelläkävijä, joka tarjoaa kokonaisvaltaista kuljetuspalvelua sekä nosto- ja saattopalveluja. Toiminnan laatu on monen osatekijän summa, ja toimituksen laadukkuus on Mäntylälle aina kunnia-asia. Ammattitaitoinen henkilökunta takaa asiakkaille parhaan mahdollisen lopputuloksen. Mäntylän palveluihin voit tutustua tarkemmin klikkaamalla https://mantylaee.fi/palvelut/ .

Yrityskokonaisuuteen kuuluu myös Bimu, nykyisin Mäntylä-yhtiöt, joka on ympäristöpalveluihin sekä maansiirtoon erikoistunut perheyritys ja yksi alansa edelläkävijöitä Suomessa. Voimanlähteenä ovat vahvat asiakkaat ja kumppanit. Bimun ammattilaiset hoitavat jätteiden käsittelyn ja kiertotalouden kokonaisurakoinnin.

Monessa mukana intohimoisesti ollut yrittäjäsielu haluaa vielä kertoa muutaman sanan ”kesälomastaan”. Hän on lähes kolmekymmentä vuotta toiminut kauppaveneen kipparina Sipoon, Porvoon ja osaksi Helsingin saaristossa. – En minä mitään varsinaista lomaa pysty pitämään. Haluan, että minulla on jotain sellaista tekemistä, jossa saan ajatukseni irti päätyöstäni konsernin vetäjänä, Kauppaveneen kipparina olen liikkeellä asiakkaille tärkeässä asiassa ja elämyksessä. On hienoa lipua veneellä rantaan laiturille, kun saaren kesäasukkaat odottavat, että pääsevät veneeseen ostoksille. Sitten on mukava palata syksyllä täynnä virtaa Högbergintielle.

Korson Veto ja Vantaa Ducksin lentopallojoukkueen tukijaksi ja yhteistyökumppaniksi hän tuli toisen tukijan Sjömanin ja silloin Hartelassa työssä olleen Juhani Savolaisen kautta. Jussihan sai Saariselän reissulla lempinimeksi Nuuskamuikkunen, kun hänellä oli muumihahmohenkinen lierihattu ja lammasnahkainen liivi.

Me tulemme taas teeman hengessä käännän keskustelun Vantaa Ducksin tulevaisuuteen. Henkeen ja vereen urheiluihmisenä Enska ihmettelee, miksei Uudellamaalla ole omaa seuraa ja joukkuetta Suomen korkeimmalla liigatasolla. Hänen mielestään se olisi lentopallossa mahdollista, Hyvinkäällä, Porvoossa, Sipoossa, Karkkilassa, Nurmijärvellä, Järvenpäässä, Keravalla, Tuusulassa, Mäntsälässä ja Vantaalla on niin paljon lentopalloihmisiä ja yrityksiä, että oman seuran nostaminen työnimellä ”Uusimaa United” liigaan olisi pitkäjänteisellä työllä mahdollista. Osana tätä projektia liigatasoisen areenan pitäisi nousta jonnekin radan varteen. Sinne uusimaalaisten ja pääkaupunkiseudun kannattajien olisi helppo tulla. Uudella areenalla ottelutapahtumaa pitäisi kehittää elämyksen suuntaan, niin että lippu- ja ravintolatulojen osuutta voisi merkittävästi kasvattaa.

Enskan ajatukset ovat Vantaa Ducksin paluuta tukevia ja oikeansuuntaisia. Kysynkin lopuksi olisiko Enska valmis lähtemään taustajoukkoihin mukaan suunnittelemaan hanketta ja auttamaan tarvittavan yhteistyökumppani- ja tukijaverkoston rakentamisessa. Kaiken tämän tavoitteena talouden vakauttaminen ja pelillisen menestyksen rakentamista.  Enska Mäntylä jättää oven auki ja jatkaa: – Mikäli yrityksen vetovastuuta saan vähennettyä, niin miksi ei. Kyllä tätä kannattaa pohtia.

Puolitoista tuntia on venähtänyt ja lähden energisenä kotiin kirjoittamaan tarinaa puhtaaksi. Enskan sanat antoivat uskoa Me tulemme taas teemaamme.  -Pitää antaa hyville asioille mahdollisuus tapahtua.

Sinä, joka luit tämän loppuun asti ja haluat tukea kotikyläsi ja -kuntasi seuraa, niin ota yhteyttä puheenjohtajaamme Ari Koskenojaan puh. 05064478 tai sähköpostilla koskenojaa@gmail.com . Tehdään yhdessä yhteistyöpaketti, josta sekä sinä että Vantaa Ducks hyötyvät.

Vantaa Ducks

Tiedotus/Pekka Krook

Posted in Vantaa Ducks.