Ankkojen kausi yhdellä sanalla: Vuoristorataa

Ankkojen kausi yhdellä sanalla: Vuoristorataa

 

– Tällä kaudella ei päästy mittaamaan joukkueen koko potentiaalia. Loukkaantumiset ja korona teki sen, että joukkueen valmistautuminen pudotuspeleihin meni pahasti pieleen.

 

Näin summaa kautta 2021-2022 Vantaa Ducksin päävalmentaja Juho Rajala. Kausi oli hänen mukaansa edellisen kauden tavoin vähän erilainen, vaikka kaikki Mestaruusliigan pelit saatiin pelattua, eikä yhtään peliä tarvinnut siirtää. Sen sijaan säätöä oli.

 

– Harjoittelimme kauden aikana viidessä eri paikassa ja ottelujakin pelattiin kolmessa eri paikassa. Mikä sitten vaikutti lopputulokseen ja mikä ei on vaikea sanoa, Rajala sanoo.

 

Ducks päättyi runkosarjan sijalle kahdeksan ja eteni viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin. Niissä vastaan asettui ensimmäistä Suomen mestaruuttaan hakeva runkosarjan voittaja Savo Volley. Pudotuspelit menivätkin selvästi savolaisille otteluvoitoin 3-0. Savo oli joka osa-alueella ankkoja parempi vaikka heidänkin pelinsä välillä takkuili.

 

Vantaa Ducks pystyi miltei koko sarjakauden ajan välttämään koronan, mutta se iski sitten voimalla juuri pudotuspelien alla.

 

– Kukaan ei yritä selittää tappioita Savolle koronalla, kyllä meillä oli luottamus loppuun saakka. Joukkue hoiti pelinsä hyvin vaikeuksista huolimatta.

 

Ja löytyy kaudesta paljon myönteistäkin. Keskitorjuja Lauri Lehtonen voitti runkosarjan torjuntatilaston, vaikka joutui loukkaantumisen takia olemaan muutaman pelin sivussa. Rajala ei ihmettelisi, jos Lehtonen pääsisi haistelemaan maajoukkuemeininkiä tällaisen kauden jälkeen. Alek Rastamo taas pelasi ensimmäistä kauttaan liigassa ykköshakkurina ja suoriutui siitä hyvin.

 

Vaikka Rajala korostaa joukkuepelaamista, eikä mielellään nosta esille yksittäisiä pelaajia hän mainitsee vielä Ville Katteluksen. Kauteen lähtiessä hän oli yksi neljästä yleispelaajasta, eikä peliaika ollut mikään itsestäänselvyys. Mutta kauden edetessä ensin loukkaantumiset ja sitten hyvät peliesitykset nostivat Villen pelin hyvälle tasolle, Rajala toteaa.

 

Ja vastoinkäymisistä huolimatta henki on koko ajan ollut joukkueessa hyvä.

 

– Vaikka onhan se niin, että kun takkiin tulee niin se syö pelaajia henkisesti, valmentaja sanoo.

 

Peliä jouduttiin muuttamaan loppukaudesta, kun kummatkin aloitukseen kuuluneet keskitorjujat olivat loukkaantuneena. Peli oli Rajalan mukaan parhaimmillaan, kun ankat olivat keskellä vahvoja. Sävelsipä valmentaja sitten yhteen otteluun sellaisen pelisysteemin, etteivät pelaajatkaan aina tienneet missä mennään.

 

Jos jotain tästä kaudesta on opittu niin se, että aina on hyvä olla B-suunnitelma takataskussa pahan päivän varalle, päävalmentaja toteaa.

 

– Oma pelisysteemi pitää olla ja luotto siihen, että se toimii. Mutta varasuunnitelma, jota on vähän ehditty harjoitella, on myös hyvä olla olemassa.

 

Juho Rajalan omalle kohdalle kausi toi valinnan yhdeksi maajoukkueen apuvalmentajaksi Joe Banksin valmentaman Veljesten parissa. Rajala on itse pelannut sekä nuorten että aikuisten maajoukkueissa ja nyt hän pääsee mukaan myös aikuisten valmennuskuvioihin.

 

– Näen sen itselleni mahdollisuutena oppia uutta ja saada uusia näkökulmia valmentamiseen. Katsottavaksi jää, miten tämä suunniteltu konsepti maajoukkueen kanssa toteutuu, hän sanoo.

 

Vantaa Ducks / Tiedotus

Katarina Koivisto

Posted in Vantaa Ducks.