VaLePan pässit päättivät Vantaa Ducks ankat Vexven kanveesiin

3 – 0 (25 – 17, 25 – 19, 25 – 18)

Lentopalloilun Mestaruusliigan sarjan ykkönen Vantaa Ducks eli ankat kohtasi ehdottomasti liigan ykkösmestarisuosikeiksi povatun VaLePan, jonka eläinsymboli on pässi. Upea Vexve-Areena tarjosi upeat puitteet 5.11.2016 pelatulle kamppailulle Sastamalan ytimessä. VaLePa päätti lähes virheettömällä Vantaa Ducksin yhdentoista ottelun voittoputken.

Urpo Sivula oli vakuuttava ensimmäisen erän alussa ja tinttasi junttapullaa kuten aiemmin huippuiskussaan. Vantaa Ducks tarjosi ihan hyvän vastuksen, mutta VaLePan hyökkäys oli terävämpi. Molemmat kotijoukkueen yleispelaajat Jokinen ja Kunnari olivat myös pelipäällä. Tekniselle aikalisälle mentiin pässien johtaessa ankkoja 14 – 10. Bálint oli myös pelipäällä ja näytti painopalloissa, että voimaa on kuin pienessä unkarilaisessa kylässä. Ducksin käskijä Tuominen otti ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 16 – 11, kun Jokinen oli juuri laittanut ässän Vexven tatamiin. Ankat eivät vielä syttyneet ja vastaanottokin rakoili tässä vaiheessa. Tuominen oli pakotettu ottamaan toisen aikalisänsä tilanteessa 19 – 12. Vallinin torjuessa Jokisen kuutospaikan hyökkäyksen oli VaLePan käskijä Kurttila pakotettu ottamaan aikalisän tilanteessa 20 – 15. Siinä oli Ducksin erän momentum, mutta Määttäsen Miron seuraava kuutospaikan hyökkäys meni pikkuisen leveäksi. Marko Määttänen tuli erän lopussa Toni Kankaanpään tilalle. Erä lopulta helposti 25 – 17 kotijoukkueelle.

Toisessa erän alussa VaLePa sekä nosti että hyökkäsi vahvasti. Mikko Esko näytti osaamistaan verkon toisella puolella olevalle lokakuun parhaalle pelaajalle Bálint Magyarille. Gyemerin ässän jälkeen Ismo Tuominen otti aikalisän tilanteessa 6 – 2. VaLePa oli selvästi liikkeellä hyvällä pelihuumorilla ja pallo kuoli vaikeistakin paikoista. Sivulan hyvällä syöttövuorolla tilanne karkasi ja Tuomisen toinen aikalisä tilanteessa 10 – 3. Ankkojen peli taapersi ja kotijoukkue käytti sen häikäilemättömästi hyväkseen. Bálint herätti ankat hyvillä syötöillään ja puolustuksillaan ja tilanne tasoittui 12 – 8. Tekniselle mentiin Kankaanpään yli menneen syötön jälkeen 14 – 10 tilanteessa. Mirolla oli varmaan välillä olo kuin puhelinkopissa, kun VaLePa rakensi kolmen miehen muurin Käden eteen. Bálintin ässällä tultiin jo iholle 19 – 17, mutta seuraavaksi MEsko tarjosi Upin kouraan ja pallo Ducksin tatamiin. Tilanteessa 22 – 18 Kankaanpään tilalle tuli jälleen Marko Määttänen. VaLePa kuitenkin repäisi jälleen erän lukemiksi 25 – 19.

Kolmanteen erään odotettiin ankkalauman heräävän, mutta VaLePa tuli edelleen kovalla asenteella. Mikko Esko oli tänään pelipäällä ja tarjoilu toimi. Jos Ducksin torjunta oli edessä, niin sitten kotijoukkue tuli jujulla. Kunnari oli myös pelipäällä ja viistolyönti tuli jyrkkään. Kuuluttajan mukaan Bálintin jujut olivat kuin suoraan lintukirjasta sivulta 37, jossa kuvataan kaikki peipposet. Tuli vielä pistekin Ducksille. VaLePa oli kuitenkin koko ajan kolmen pisteen etumatkalla. Miro Määttäsen lyötyä kuutospaikan lyöntinsä pitkäksi, otti Tuominen erän ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 11 – 7. Kankaanpään syötöllä tultiin jo iholle, mutta Jokinen onnistui lyömään torjunnan käsistä ulos ja tilanteeksi 12 – 10. Tekniselle mentiin 14 – 12 tilanteessa, mutta ankat olivat heränneet taisteluun. Kunnari näytti kovaa osaamistaan. Määttäsen pommi nousi kulhoon ja siitä nelospaikalta tappo. Kunnarin lyötyä nelosesta leveäksi oltiinkin tasoissa 15 – 15. Sitten Sivula otti roolia ja tilanne 17 – 15, jonka jälkeen Vallinin jäi torjuntaan. Tuomisen aikalisä tilanteessa 18 – 15. Kankaanpää ei saa osumaan torjunnan käsiin ja tilanne 20 – 16. Kiistapallon jälkeen Toni syöttää pitkän ja tilanne 21 – 17. Loppu olikin sitten pari pahaa ankkavirhettä ja peli oli taputeltu. Erä lopulta helposti VaLePalle lukemin 25 – 18 ja koko ottelu 3 – 0. Siihen päättyi Vantaa Ducksin voittoputki. Bálint Magyar valittiin Ducksin parhaaksi ja Urpo Sivula ansaitusti VaLePan parhaaksi pelaajaksi.

Päävalmentaja Sami Kurttila, VaLePa

”Pohjoisen reissulta tultiin ja vietettiin hyvä harjoitusviikko. Päätettiin, että Vantaa Ducksin lento katkaistaan. Pelattiin vähillä virheillä. Tiedettiin miten kaveri hyökkää. Saatiin kolmeen erään 26 puolustusta. Upi on hyvässä kunnossa ja tekee kovalla motivaatiolla töitä. Kahdeksan ässää kolmeen erään on hyvin ja pitää muistaa, että syöttö on ensimmäinen hyökkäys”.

Päävalmentaja Ismo Tuominen, Vantaa Ducks

”Meidän syöttö toimi hyvin kahdessa viimeisessä erässä, mutta VaLePan vastaanotto oli jäätävä. Kolmas erä oli meidän paras erä. Kovaa peliä saatiin siihen erään, mutta ei ihan riittänyt. Libero Korhonen otti muutaman puolustuspallon kuppiin ja vei meiltä uskoa. Molemmat passarit pelasivat hyvin. Yritetään joka päivä kehittää ja parantaa ja onnistuminen jokaisessa puolustuksessa vie meidän peliä eteenpäin. Pallo kerrallaan jatketaan ja tavoite on edelleen pudotuspeleihin pääsy. En ole koskaan urallani ollut valmentajana näin yhteisöllisessä joukkueessa, staffissa ja taustavoimissa.