Ducks katkaisi VaLePan pitkän kotikenttävoittoputken

Vantaa Ducks katkaisi VaLePan suomalaisia joukkueita vastaan 14 kuukautta ja 29 ottelua kestäneen kotiotteluiden voittoputken Vexve-Areenalla kolmannessa puolivälierässä. Toni Kankaanpää kantoi syntymäpäiväsankarin viittaa erinomaisesti ja ratkaisi viidennen erän lopulla voiton Vantaa Ducksille.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Carmody, Kaurto, Sundberg, Kunnari, Ringseis L
Ducks: Magyar, Szabó, Nurminen, Mi Määttänen, Külaots, Hyvärinen L

Ensimmäinen erä oli tasaista taistelua ja molempien joukkueiden syöttövirheiden sävyttämä. Tasainen erä kääntyi loppupuolella parin tärkeän torjunnan ja kovan puolustuksen avulla Ducksille, Lassi Nurminen päättäessä erän numeroihin 22-25.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toisen erän alussa virheettömästi pelannut VaLePa karkasi jo kuuden pisteen johtoon tilanteessa 9-3.  Ducks hivuttautui piste pisteeltä lähemmäksi tilanteeseen ja Lassi Nurmisen keskihyökkäyksellä tilanne kaventui numeroihin 12-10. Miro Määttänen siirtyi syöttämään ja pamautti neljä ässää, tekniselle tauolle lähdettiin Ducksin johtaessa 12-14. Viideskin ässä oli lähellä, hankalan noston ja pitkän pallorallin jälkeen Markus Kaurto katkaisi torjunnalla Ducksin pisteputken.  Ducks hankaloitti VaLePan peliä varmoilla ja hankalilla syötöillä saaden kotijoukkueen pelinrakentelun horjumaan, VaLePan nostoprosentti jäi selvästi Ducksia heikommaksi. Kovalla puolustuksella ja virheettömällä pelillä Ducks sai monta pitkää pallorallia kääntymään edukseen ja karkasi jo seitsemän pisteen johtoon tilanteessa 15-22. Ducksin parin hyökkäysvirheen avulla VaLePa sai vielä toivoa kavennettuaan tilanteeseen 20-23. Ismo Tuominen viivytti sopivasti peliä ja otti keltaisen kortin yritettyään vaihtaa pelaajaa kentälle väärällä numerolla ilman oikeaa peliasua, Ducks rauhoittui ja otti tarpeelliset kaksi pistettä Lassi Nurmisen ja Miro Määttäsen hyökkäyksillä erän päättyessä numeroihin 22-25.

Kolmas erä oli yksipuolista VaLePan näytöstä heti alussa Olli Kunnarin riisuessa syöttövuorollaan Ducksin aseista, kotijoukkue karkasi 6-1 johtoon. Ducks ei päässyt koko erän aikana uhkausetäisyydelle ja erän puolen välin jälkeen Ismo Tuominen otti vaihtomiesnurkasta kentälle uusia miehiä. Ducksin vastaanotto epäonnistui ja hyökkäyspeli ei toteutunut, erä helposti VaLePalle numeroin 25-10.

Neljännen erän alussa Ducks karkasi neljän pisteen johtoon tilanteessa 1-5. VaLePa nousi ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 12-11 ja erän loppupuolella Ducks auttoi kotijoukkuetta viiden syöttövirheen muodossa, VaLePa syyllistyi vain yhteen syöttövirheeseen. Ducksin aloitusten nosto oli edelleen vaikeuksissa ja hyökkäystehot jäivät alhaisiksi. Erä päättyi Markus Kaurton hyökkäykseen numeroihin 25-19.

Viides erä alkoi pelottavasti VaLePan karatessa heti alussa parin pisteen johtoon. Iska Tuominen rauhoitti tilannetta ottamalla aikalisän tilanteessa 5-3. Bálint Magyarin syöttövuorolla parin pitkän pallorallin jälkeen Ducks nousi parin pisteen takamatkalta 7-5 tilanteesta takaisin peliin, parin pitkän pallorallin jälkeen tilanne oli tasan 7-7 ja Alpár Szabó torjui Markus Kaurton hyökkäyksen tilanteeksi 7-8. Kaurto teki VaLePan seuraavat kolme pistettä ja Iska Tuominen otti aikalisän tappiotilanteessa 11-9. Ducks tasoitti numerot Kankaanpään hyökkäyksellä ja Szabón ässäsyötöllä numeroihin 11-11, VaLePan vuoro ottaa aikalisä. Tilanteesta mentiin vuorovedolla VaLePan  ottelupallotilanteeseen 14-13 saakka. Syntymäpäivä- ja ottelusankarin viittaa kantanut Toni Kankaanpää sai hurjasti seisaaltaan kannustaneen sastamalalaisyleisön hiljennettyä ja takaisin istumaan hyökäten nelospaikalta kolme seuraavaa pistettä Ducksille. Ducksin ensimmäistä ottelupalloa edelsi erittäin pitkä palloralli, jonka Kankaanpää upotti lopuksi vastapuolen kenttään.  Seuraavan hyökkäyksen Kankaanpää moukaroi jälleen VaLePan kenttään ja hurja tanssi Ducksin puolella alkoi. Markus Kaurto piti kotijoukkuetta pystyssä tehden puolet VaLePan hyökkäyspisteistä, laitahyökkääjät ja hakkuri saivat erässä yhteensä kolme hyökkäyspistettä. Ducksin laiturit ja hakkuri tehtailivat erässä kymmenen pistettä, joista syntymäpäiväsankari Kankaanpää teki kuusi. Ducksin nostoprosentti onnistui parhaiten viimeisessä erässä ja auttoi voiton saavuttamisessa. VaLePan ottelupallon jälkeen Ducksin syötöistä vastasi eleettömästi Lassi Nurminen erän loppuun saakka ja Toni Kankaanpää piteli ohjaksia Ducksin neloskulmassa.

Iska Tuomisen pukuhuoneen oveen naulaamia teesejä noudatettiin tunnollisesti ja viimeisen teesin mukaisesti Vexve-Areenan lattialle jätettiin kaikki mitä pystyttiin jättämään. Vaatimuksena oli myös pelata kauden paras peli tähän mennessä ja ilman sitä ei Sastamalassa ei olisi pystynyt kotijoukkueen voittoputkea katkaisemaan.

Ottelu sisälsi monta erittäin pitkää pallorallia molempien joukkueiden puolustaessa lähes mahdottomia palloja takaisin peliin. Olli Kunnari nosti Miro Määttäsen hirmupommin takaisin pelattavaksi, Ducks nosti palloja peliin mahdottomistakin paikoista välillä kengän kärjellä, pallo kävi monta kertaa millimetrien päässä hallin katosta. Päätuomari Pasi Hakkarainen piti pelin hyvin hallussa ja päätähtäimenä ei ollut mahdollisten virheiden etsiminen. Päävalmentaja Ismo Tuominen ilmoitti pelin jälkeen, että ei ole tämän ikäisenä hävinnyt vielä yhtään play-offs ottelua.

Sami Kurttila, VaLePan päävalmentaja
–   Kolme viimeistä erää oli kunnon playoff-peliä, mutta kaksi ensimmäistä menee omaan piikkiin.
–   Tästä pitää kaivaa kiukku seuraavaan peliin.

VaLePan paras pelaaja Markus Kaurto
–   Pari ekaa erää Ducks pelasi vapautuneemmin. Omalla joukkueella oli käsijarru päällä.
–   Loppu oli tiukka ja olisi voinut kääntyä miten vain. Ducks oli kuitenkin lopussa parempi.

Ismo Tuominen, Ducksin päävalmentaja
–   Oltiin ylpeitä osaamisesta ja jätettiin lattialle kaikki mitä pystyttiin jättämään.
–   Puolustuspeli oli huikeaa ja uskallettiin tehdä ratkaisuja. Hieno juttu kaikille, että päästään seuraavaan peliin.

Ducksin paras pelaaja Toni Kankaanpää
–   Ei olisi voinut paremmin syntymäpäivää viettää. Kiitos vaan lahjasta omalle joukkueelle.
–   Ensimmäinen peli tässä sarjassa, jossa päästiin sille tasolle, jolla ollaan runkosarjan lopussa pelattu. Alusta asti oli sellainen fiilis, että ei oteta paineita, vaan pelataan täysillä.

VaLePa – Vantaa Ducks 2-3 (22-25, 21-25, 25-10, 25-19, 14-16)
VaLePa: Kaurto 19/+17,Sundberg 16/+8,Sivula 15/+6
Vantaa Ducks: Kankaanpää 18/+11,Mi Määttäne 17/+-1,Külaots 16/+8